Renovering och flytt

Ansvarsfördelning och regler vid renovering och flytt

Fördelning av ansvar

Föreningen ansvarar för husets yttre (fasad, balkonger, tak), den inre infrastrukturen (hiss, trappor, kabelnät, stammar) och de gemensamma utrymmena (soprum, tvättstuga, bastu) liksom vinds- och källarkontor och garage. I ansvaret ingår att tillse att reparationer och om/tillbyggnader genomförs vid behov och med hög kvalitet.

Varje bostadsrättsinnehavare har samma ansvar för den lägenhet innehavaren disponerar.

De reparationer som en bostadsrättsinnehavare ansvarar för styrs och genomförs av den enskilde medlemmen, eller en av denne kontrakterad utomstående firma. Anlitas utomstående firma fråntar detta inte innehavaren ansvaret för arbetets kvalitet.

Renovering och reparation

  • Det åligger bostadsrättsinnehavaren att pröva om bygglov krävs för viss åtgärd.
  • Vid ingrepp i en bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten eller annan väsentlig förändring av lägenheten får arbetena inte påbörjas innan styrelsens skriftliga tillstånd lämnats.
  • Vid ingrepp i väggar skall det alltid kontrolleras att dessa inte är bärande. Ventilationsrören i väggarna är gamla, genomgående och finns i flera rum i väggarna. Om dessa påverkas kan ventilation för flera lägenheter störas och dyrbara reparationer kan bli konsekvensen. Är du osäker vid planerad renovering och vill veta mer om hur ventilationsrören går, kan du kontakta styrelsen för mer information.
  • Medlem ska kontakta föreningens tekniska förvaltare när entreprenör är utsedd, i de fall renoveringen innefattar något av följande: vatten, värme, ventilation, el och våtrum. Föreningens tekniska förvaltare utför sedan en besiktning efter utförd åtgärd. Besiktningen utförs till självkostnadspris, och bekostas av medlemmen.
  • El- och VVS-installationer skall utföras av auktoriserad/certifierad hantverkare.
  • För att minska nedsmutsning hos närboende skall luftventiler tejpas för och annan nödvändig försiktighet iakttas.
  • Vid byte av köksfläkt är det inte tillåtet att ansluta till befintligt utblås i köket. Observera att kolfilterfläkt inte får anslutas till befintligt utblås.
  • Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att företag och hantverkare som anlitas följer föreningens regler.
  • Det är bostadsrättsinnehavarens skyldighet att se till att de av hantverkarna utnyttjade dörrarna till fastigheten är låsta. Trapphuset får inte användas som arbetsplats. Har gemensamma utrymmen som trappor, entré och hiss smutsats ned skall de våttorkas efter avslutad arbetsdag. Ansvarig för detta är bostadsrättsinnehavaren.
  • Om renoveringsarbetet p g a skada eller andra skäl direkt eller indirekt leder till att kostnader uppkommer för föreningen eller enskild medlem ska bostadsrättsinnehavaren omgående ersätta dessa.
  • Arbeten som kan uppfattas som störande skall på vardagar utföras mellan kl. 08.00 och 17.00 och på helger mellan 10.00 och 18.00.

Byggavfall

Byggavfall skall snarast köras till avfallsanläggning. Inget får ställas i trapphuset, soprummet, källarutrymmena eller utanför entrén. Inget får heller placeras på kommunens eller föreningens mark utan tillstånd.

Styrelsen ombesörjer borttransportering av byggavfall och städning, om efter påpekande, detta inte utförts av bostadsrättsinnehavaren. Denne debiteras för kostnaden.

Användning av hissen

Hissen är konstruerad för transport av personer. Det är dock tillåtet att även använda hissen för transport av gods, om största möjliga försiktighet iakttas. Väggarna ska då alltid täckas.

Bostadsrättsinnehavaren blir ersättningsskyldig för kostnaden att reparera uppkomna skador, ex vis i interiörens känsliga träfanér.

Informera styrelsen

Den som planerar att reparera/renovera sin lägenhet skall i god tid före anmäla detta till styrelsen på bifogad blankett när arbetet förbereds.

Om du är osäker på vad du får/inte får göra, kontakta styrelsen så får du hjälp. Ingrepp i husfasaden är ex vis inte tillåtet eftersom föreningen vill bibehålla ett enhetligt yttre utseende på husen.

Informera övriga

Bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för att övriga boende i huset i förväg informeras om de konsekvenser av reparationen som kommer att påverka dem. Det kan gälla avstängning av vatten, tidskrävande hisstransporter, o dyl. Avisering görs vid entrén.

Blankett vid renovering

Fyll i formuläret som finns att hämta på länken nedan för att informera styrelsen om att du planerar att renovera innan du sätter igång! Vid nya ytterdörrar/säkerhetsdörrar ska enhetlighet med befintliga dörrar i fastigheten råda.
Blankett vid renovering